Malaysia Truly Asia
18042014Menarik:
W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Ibu tunggal dapat kad diskaun

Ibu tunggal dapat kad diskaun 300x208 Ibu tunggal dapat kad diskaun

Najib Tun Razak, Rosmah Mansor dan Shahrizat Abdul Jalil bersalaman dengan sebahagian daripada 13,000 ibu tunggal yang hadir pada Majlis Pelancaran Jaringan Untuk Wanita Ibu Tunggal Malaysia (Juwita) di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 18 April – Hampir 900,000 ibu tunggal yang berdaftar di seluruh negara boleh menikmati harga barangan dan perkhidmatan sehingga 50 peratus lebih rendah melalui Kad Diskaun 1Malaysia (KD1M) yang kini turut diperluaskan kepada golongan itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pemberian kad diskaun itu adalah bagi meringankan beban mereka dan bukti keprihatinan kerajaan dalam membela nasib golongan tersebut.

Selain kad diskaun itu, Perdana Menteri turut mempertimbangkan pemberian Skim Insurans Ibu Tunggal Berdaftar kepada golongan terbabit yang kini bernaung di bawah Sekretariat Jalinan Untuk Wanita Ibu Tunggal Malaysia (Juwita).

Melalui skim insurans tersebut, jelas Perdana Menteri, antara faedah yang akan dinikmati ialah faedah kematian RM5,000, kematian akibat kemalangan (RM10,000), khairat kematian (RM5,000) dan hilang upaya kekal (RM10,000).

“Insurans nyawa merupakan satu daripada skim yang saya percaya sangat memberi manfaat.

“RM12 juta (jumlah keseluruhan skim) yang kerajaan akan tanggung ini bukan jumlah yang besar, oleh itu kerajaan sedia untuk pertimbangkan cadangan skim insurans ibu tunggal.

“Kerajaan tidak boleh terus meluluskan perkara ini kerana mengikut undang-undang kerajaan sementara, tetapi seandainya kita diberi mandat, kita boleh tambah dalam Aku Janji Barisan Nasional (BN),” katanya.

Pengumuman Perdana Menteri itu menerima tepukan gemuruh daripada kira-kira 13,000 wakil persatuan ibu tunggal yang memenuhi Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sempena pelancaran Juwita anjuran Pergerakan Wanita BN di sini hari ini.

Yang turut hadir, isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor, Pengerusi Wanita BN, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor serta Pengerusi Tetap Wanita UMNO, Tan Sri Napsiah Omar.

Menurut Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN, beberapa keutamaan lain turut diambil kira demi membela nasib golongan ibu tunggal seperti memberikan bantuan guaman percuma di bawah Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Kata beliau, mereka juga akan ditawarkan sebuah rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) kerana ada antaranya yang terpaksa menjadi ketua keluarga tetapi tidak ada rumah sendiri untuk berteduh dan membesarkan anak-anak.

“Sebenarnya banyak mahu kita buat tetapi kita perlu menyeberangi jambatan kecil dahulu sehingga sampai penghujungnya 5 Mei nanti dan pastikan BN terus berkuasa,” katanya.

Najib berkata, berbeza dengan kerajaan Parti Keadilan Rakyat Selangor, selama lima tahun memerintah negeri itu, janji untuk seramai 125,393 ibu tunggal tidak pernah ditunaikan.

Beliau juga menyifatkan golongan itu merupakan satu kumpulan dalam masyarakat yang amat wajar diberikan bantuan dan pembelaan di bawah aku janji BN.

Mechanixmt 80x80 Ibu tunggal dapat kad diskaun

Mechan1X (MT)

"Seorang tentera tanpa budaya adalah tentera membosankan fikiran dan tentera membosankan fikiran tidak boleh mengalahkan musuh". -Mechan1X (MT)
Malaysia Truly Asia